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PENSION SCHEMES ACT 1993, PART X

DETERMINATION BY THE PENSIONS OMBUDSMAN

Complainant
:
Mr F G Harley

Scheme
:
Local Government Pension Scheme (“the Scheme”)

Manager
:
West Sussex County Council (“the Council”)

THE COMPLAINT 
1 Mr Harley complains that West Sussex County Council failed correctly to calculate his pension and lump sum upon his retirement and that he has suffered financial loss as a consequence.

SCHEME RULES

2 The relevant regulations are the Local Government Pension Scheme Regulations 1997 (“the Regulations”).

3 Regulation 7(4) states:

“A payment period is a period of service to which the employee’s wages or salary relate.”

Regulation 13 states:

“Meaning of “pay”

(1) An employee’s pay is the total of-

(a) all the salary, wages fees and other payments made to him for his own use in respect of his employment;

(b) the money value of any benefits provided for him by reason of his employment; and

(c) any other payment or benefit specified in his contract of employment as being a pensionable emolument.”

It is specifically provided that “pay does not include, inter alia, non-contractual overtime (2(a)) and “any payment as an inducement not to terminate his employment before the payment is made” (2(e))

Regulation 21 reads:

Final Pay

“(1) A member’s final pay for an employment is his pay for as much of the final pay period as he is entitled to count as active membership in local government employment (but see paras (3) to (1)), regulations 22 and 23(2) and Schedule 4).

(2) A member’s final pay period is the year ending with the date on which he stops being an active member (but see para 9 and regulations 22 and 23)”

Schedule 1 “Interpretation” contains the following definitions:

“…Final pay” must be construed in accordance with regulation 21…

“Final pay period” must be construed in accordance with regulations 21 and 22...

“Payment period” has the meaning given in regulation 7(4)…

“Pay” must be construed in accordance with regulation 13…”

MATERIAL FACTS
4 Mr Harley retired after 42 years’ local government service on 31 March 2001.  He was a member of the Scheme.  In May 2000 he had received a retention bonus of £3000 (“the millennium bonus”).  This was paid to staff who remained in service from 1 April 1997 to 31 March 2000 and who were responsible for the smooth transition over the millennium of computer-based equipment.  (Relevant staff who commenced employment after 1 April 1997 but who stayed until 31 March 2000 were paid a proportion of the full bonus.) Mr Harley has said he paid the full superannuation payment on the bonus, namely £90.  He considers that his final pay should reflect the whole of the bonus sum because he received an earned the bonus in his “final pay period”.  He received a pension of £17, 569.40 and a lump sum of £52,708.20.  He says that had the full £3000 been included, his final pay would have been £38,259.63, his pension would have been £19,011.21 and his lump sum £57,033.63.

5 On 17 November 2000 Mr Harley wrote to the Council querying the status of the millennium bonus in relation to his retirement benefits.  In his response of 28 November the Pension Group Manager set out Mr Harley’s final salary for the two years up to his retirement, viz:

“£344221.21
2nd April 1999 to 31 March 2000 (leap year)

£33858.11 1st April 2000 to 31st March 2001

£35358.11
1st April 2000 to 31st March 2001 including possible future market supplements.

The author added:

“With regard to the Year 2000 retention bonus payment made to you in May 2000 (this) related to the period from 31st September 1997 to 30th April 2000.  Under Regulation 21 of the above Regulations only as much of the final pay that relates to the final pay period may be taken into account.  As the retention bonus related to a period of 852 days only the proportion of the £3,000.00 that related to the final year, 29 days is included in your final year’s pay.”

6 Mr Harley replied on 15 January 2001 with an analysis of Regulation 21.  He particularly questioned the equity of the Council’s decision in that he had paid a full superannuation contribution in respect of the £3000 but had received recognition in respect of only 3.4% of it.  He added:

“The nearest analogous situation seems to me to be the “Long Service Increment”.  To the best of my recollection members retiring shortly after the introduction of this received the full increment in their “final pay”, not a proportion of it.”

7 On 23 January the Head of Exchequer Services wrote to Mr Harley.  He said:

“Whilst not specifically written down in the Regulations themselves, it is the standard convention amongst all employers that I am aware of that the final pay figure to be used for pension calculation purposes is the pay actually earned in the final pay period and not the payments made…the Department of the Environment Transport and the Regions has taken this approach in their Appeal cases, so there is case law to back up this approach…”

Applying this principle he said that Mr Harley was “entitled to count” only a proportion of the millennium bonus.  He instanced the payment of arrears after retirement which were included in final pay because they were earned in that period.  He added that the Regulations allowed Mr Harley to pick the best year of his last three years and that therefore he could pick a year when more of the bonus was “earned”.

8 In his reply on 29 January Mr Harley said he understood the logic of the Council’s argument but he insisted that the millennium bonus was similar to the long service increment.  He said that both depended upon remaining in the Council’s employment during the qualifying period; neither demanded extra work; and there was no entitlement to any payment until the end of the period.  He concluded that the payment was not “earned” until the moment when the qualifying period had been completed.  He asked the Council to confirm that the long service payment had always been included in the final pay for the purpose of the calculation of benefits.

9 On 2 February the Head of Exchequer Services replied that he did not accept the analogy with the long service increment as the latter was a permanent increase in pay not a one-off payment for services rendered.  He argued that the millennium payment was “earned” for a specific period.  He informed Mr Harley of his right of appeal under the internal dispute resolution procedure (IDRP).  Mr Harley appealed on 26 March.

10 On 8 June the person appointed to hear the Stage I appeal, Mr Howard Morgan, issued his report.  He said, inter alia, that having regard to the wording of Regulations 21(10) and 21(2): “It seems to me to follow from the wording of these regulations that the only pay that can be taken into account is the “pay for” ie “the pay earned” during the final period.” He then looked at the purpose of the bonus and concluded that it was a loyalty bonus which was intended to reflect the 

“whole of a member of staff’s services over the period April 1997 to May 2000.  The services performed during each day of this period must be regarded as of equal value.  Therefore, I consider that only the April 2000 payments can be regarded as earned during the final pay period.”

He then addressed the analogy drawn by Mr Harley with the long service increment.  He found that that was a permanent increase in salary payable for each subsequent year of service.  He concluded that the respective rationales for the millennium payment and the long service increment were quite different:

“The former is a payment for services carried out between date x and y.  The latter is a recognition that the employee has been in post for a defined period of time and consequently has gained special, knowledge and experience which ought to be rewarded.  Until that time arises there is nothing to be rewarded.”

He added that the DETR cases produced to him by the Council confirmed his view of the matter.  (The Council has sent me copies of these cases).

11 On 10 July Mr Harley appealed under Stage II of the IDRP to the Department of Transport Local Government and the Regions (DTLR) as it then was.

12 On 19 October the Head of Exchequer Services confirmed to the DTLR that the relevant period in respect of the millennium bonus was 31 December 1997 to 30 April 2000.  He added: 

“As Mr Harley retired on the 31st March 2001 he received a proportion of the retention bonus that fell in the relevant period in relation to his final pay ie £105.63.” 

The DTLR copied that letter to Mr Harley.

13 On 8 November, the Appointed Person, Miss E M Bickford, issued her report.  On her advice the Secretary of State dismissed Mr Harley’s appeal.  He found that the “Year 2000 Retention-Bonus was pay for the period 31 December 1997 to 1 May 2000 of which only 1 April 2000 to 1 May 2000 fell within your ‘final pay period’.  He takes the view therefore, that only that portion of your Year 2000-Retention Bonus that relates to the period 1 April 2000 to 1 May 2000 should be included in the final pay figure used to calculate your LGPS benefits.” No other reasons were given.

CONCLUSIONS

14 Mr Harley retired on 31 March 2001.  He had been paid the millennium bonus of £3000 in the previous May.  He received that payment within his final year of service, the year on which his retirement benefits were based.  He argues that the whole of that sum should be included in his pensionable pay for his final year because he received it and earned it in his final year of service.

15 The Council says that while the point is not spelt out in the Regulations, custom and practice has been to apportion such payments across the whole of the period to which it relates on a day-to-day basis.  It argues that the payment was earned over the period to which it relates.

16 The appointed person in his report at Stage I of the IDRP agreed with the Council.  He went further by saying that as pay is defined as “pay for as much of the final pay period as he is entitled to count as active membership in local government employment” and regulation 21(2) defined the final pay period ie as the year ending on the date the member ceased being an active member, it followed that “pay for” was pay earned in the final pay period.  That, in my view, is a non sequitur.

17 The Secretary of State in his Stage II report stated that the only part of the millennium bonus that fell within the final pay period was that which related to the period 1 April to 1 May 2000, but gave no reasons for that view.  

18 All of these views seem to my mind to miss a key point.  The Regulations specifically provide that excluded from the definition of “pay” for the purpose of calculating a pension is “any payment as an inducement not to terminate … employment before the payment is made.” The Millennium bonus falls into that category: it was a payment in respect of an inducement for the complainant not to terminate his employment until after the Millennium.

19 The complainant is not entitled to have any part of that payment calculated as part of his pay for Superannuation purposes and accordingly I do not uphold the complaint.

DAVID LAVERICK

Pensions Ombudsman

30 October 2003
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